понеделник, 26 юни 2017 г.

Четвърт век от една от най-големите сензации във футбола (ВИДЕО)

Преди 25 години Дания поднесе една от най-големите изненади в света на футбола. „Червеният динамит“ стана европейски шампион на първенството в Швеция, а дори не се беше класирал за турнира. Днес се навършва точно четвърт век от триумфа.


Датчаните завършват на второ място в своята квалификационна група, а за европейското първенство се класира само лидерът Югославия. „Плавите“ обаче са извадени от шампионата само десет дни преди неговото начало. Югославяните са отстранени с резолюция 757 на ООН, която увеличава и в спорта наложените санкции заради войната в страната. Така югославските футболисти са лишени от правото да участват на Евро'92 и в квалификациите за Мондиал'94, а на тенисистите е забранено да играят във Фед Къп и Купа Дейвис. На част от спортистите е позволено да се състезават на олимпийските игри в Барселона, но под флага на МОК с петте кръга като независими участници.

Футболният национален отбор на Югославия вече е в Швеция и се подготвя за участието си на европейското първенство, когато излиза решението на ООН. За участие в турнира е поканена Дания. Играчите Рихард Мьолер Нилсен са вече са във ваканция и събирането им се оказва трудна задача. Най-голямата звезда на „червения динамит“ Михаел Лаудруп отказва поканата: „Не искам да играя на европейското първенство за отбор, който не се е класирал за него.“ Неговият брат Бриан обаче отива и заедно с Петер Шмайхел, Ким Вилфорд и Флеминг Поулсен е сред лидерите на Дания.

С едва няколко дни подготовка датчаните правят нулево равенство с Англия в първия си мач. Следва загуба с 0:1 от домакина Швеция и победа с 2:1 над Франция. „Петлите“ са фаворит за титлата преди началото на европейското първенство, след като се класират без загубена точка в квалификационната група с Чехословакия, Испания, Исландия и Албания – 8 победи в осем мача.

С три спечелени точки Дания се класира полуфиналите на Евро'92 (б.ред. - според тогавашните правила за победа се присъждат две точки). Следващият съперник е настоящият европейски шампион Холандия, който разполага с един от най-добрите отбори в света по това време. В състава на Ринус Михелс са Рууд Гулит, Марко ван Бастен, Роналд Куман и Денис Бергкамп „Червеният динамит“ на два пъти излиза напред в резултата с голове на Хенрик Ларсен (6-ата и 33-ата минути), но „лалетата“ успяват да изравнят с попадения на Бергкамп (23-ата) и Рийкард (86-ата). В продълженията двата тима не успяват да си вкарат гол и се стига до дузпи. Датчаните вкарват и при петте си изпълнения, а холанците правят само един пропуск – на звездата Ван Бастен.

На финала на стадион „Улеви“ в Гьотеборг Дания се изправя срещу световния шампион Германия, който в другия полуфинал елиминира Швеция. Немците за първи път след края на Втората световна война са с общ отбор, след като ФРГ и ГДР се обединяват на 3 октомври 1990 година. Начело на „бундестима“ е Берти Фогтс, който след Мондиал'90 заменя Франц Бекенбауер. Въпреки че германците разполагат с пълен със звезди тим, Дания печели финала с 2:0 с голове на Джон Йенсен и Ким Вилфорт.

Историята на самия Вилфорт (на снимката вдясно) на Евро'92 също е любопитна. По време на самото първенство той два пъти напуска лагера на „червения динамит“, за да се върне в Дания и да бъде до своята 7-годишна дъщеричка Лине, която е болна от левкемия и в тежко състояние. Заради тези пътувания халфът пропуска мача с Франция от груповата фаза. Освен на финала срещу Германия, Вилфорт вкарва и една от дузпите срещу Холандия. За негово съжаление дъщеричката му умира само дни след края на европейското първенство.

„На Евро'92 нямаше как да се провалим. Отидохме без подготовка и дори да бяхме загубили трите мача от групата с по 0:5, никой нямаше да ни упрекне. Не може да се отрече, че имахме добър отбор. Десет от играчите в тима бяха част от Брьондби или бяха играли в клуба. Година преди Европейското Брьондби стигна до полуфинал за Купата на УЕФА, а това беше голям успех за датски отбор. Няколко момчета бяха играли и за младежкия тим на олимпийските игри в Сеул през 1988 година. Имахме невероятен дух. Може би нямахме най-добрите футболисти, но имахме най-добрия отбор“, признава Ким Вилфорт години след триумфа в Гьотеборг.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

26 юни 1992 година
ДАНИЯ – ГЕРМАНИЯ 2:0
1:0 Джон Йенсен (19), 2:0 Ким Вилфорт (79)

Дания: Петер Шмайхел, Джон Сивебек (67-Клаус Кристиансен), Кент Нилсен, Ларс Олсен, Ким Кристофте, Торбен Пиехник, Хенрик Ларсен, Ким Вилфорт, Джон Йенсен, Флеминг Поулсен, Бриан Лаудруп
Селекционер: Рихард Мьолер Нилсен

Германия: Бодо Илгнер, Щефан Ройтер, Андреас Бреме, Юрген Колер, Гуидо Бухвалд, Томас Хелмер, Томас Хеслер, Матиас Замер (46-Томас Дол), Щефан Ефенберг (81-Андреас Том), Карл-Хайнц Ридле, Юрген Клинсман
Селекционер: Берти Фогтс

Гьотеборг, „Улеви“ - 37 800 зрители
Съдия: Бруно Галер (Швейцария)
Жълти картони: Торбен Пиехник (Дания); Щефан Ефенберг, Томас Хеслер, Щефан Ройтер, Томас Дол, Юрген Клинсман (Германия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар