сряда, 12 декември 2012 г.

Има ли смисъл от Шампионска лига с 64 отбора

Президентът на УЕФА Мишел Платини обмисля да премахне Лига Европа и да направи Шампионска лига с 64 отбора. В нашата анкета 73 % души казаха, че това не е добра идея и двата турнира не трябва да се обединяват. Останалите 27 % смятат, че решението е правилно, защото Лига Европа не е достатъчно атрактивен турнир.


Да, не е. Но причината не е самият турнир, а огромните пари, които се разиграват в турнира на богатите. Повечето отбори пускат резервите, защото във вътрешните първенства се борят за титлата, а оттам за влизане в Шампионската лига. Решението е ясно - вдигане на парите и в Лига Европа, за да си струва да играеш. Засега Платини не иска да го прави, защото явно няма откъде да вземе парите, и предпочита просто да влее турнира в Шампионската лига.

От евентуалната мега лига ще спечелят нашите клубове. Ако не влезем в групите при 64 отбора, явно наистина сме големи жмульовци. Но за футбола няма да има никакъв смисъл. Пак ще има десетки безинтересни мачове като в Лига Европа, но озвучени с химна на Шампионската лига. Такъв турнир ще е атрактивен, само ако се играят повече мачове на директни елиминации между големите отбори. Иначе тотото и сметките бързо ще завладеят и него.

Цветан Ламбрев, football24.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар