неделя, 16 декември 2012 г.

Нощта на скоковете

За втора поредна година звездите на Световния шампионат по мотокрос свободен стил (IFMXF) взривиха столичната зала "Арена Армеец" с шоуто Night of The Jumps - Нощта на скоковете. Финалното състезание за сезона събра около 9000 зрители, а за победата в него се пребори Джош Шиън от отбора на "Ред Бул" с "Хонда".
Зрителите се насладиха на десетки атрактивни номера - висене от кормилото с главата надолу, танц върху мотора, задно салто. Един от състезателите дори успя да се "завие" с мотора.

Въпреки че титлата в шампионата беше решена в предния кръг в Рига, състезателите се раздадоха за публиката. Австралиецът Шиън спечели с 406 точки пред предварително осигурилия си титлата в шампионата Реми Бизуар (Фр) също с "Хонда" (403 т.). Трети е чехът Либор Подмол ("Ямаха") - 401 точки.

- Много се радвам, че съм тук. Преди две седмици се контузих, но сега съм добре и съм щастлив, че отново мога да карам и да печеля - каза победителят Джош Шиън.

Бизуар и Шиън спечелиха феновете и съдиите още в сериите, в които заеха съответно второ и трето място след Подмол. Те затвърдиха атрактивното си представяне и в напреварата за най-добър whip ("камшик", при който моторът се обръща странично срещу посоката на скока). Двамата стигнаха до финала и при всеки опит ефектно изкарваха задната гума пред предната. Все пак Бизуар излезе победител в това шоу.

Зрителите се насладиха на още една атракция - "Стефка Костадинова с мотор". Организаторите забиха два кола в един от баирите, а отгоре сложиха лента. Мотористите се засилваха по почти отвесния склон и я прескачаха. Най-високо се извиси испанецът Майкел Мелеро - 10.20 м. Рекорда държи Масимо Бианкончини от Италия - 11,50 м. Той също участва, но този път скочи само 10 м.

- Не бих определил това, което правим, просто като скокове. За нас е начин на живот. Да пътуваме в различни страни, да се срещаме с нови хора - това е мечта. А понякога мечтите се сбъдват - каза германецът Ханес Акерман, който е един от уважаваните участници в сериите.

Цветан Ламбрев

Няма коментари:

Публикуване на коментар