вторник, 26 март 2013 г.

Преди Дания-България

Българският национален отбор започна отлично годината с 6:0 срещу Малта. Днес обаче на възпитаниците на Любослав Пенев им предстои далеч по-тежко изпитание. Нашите излизат във възлов мач за второто място в групата срещу Дания в Копенхаген. Ремито с червения динамит в София през есента -1:1, и играта, която показахме тогава, ни дават надежди, че пак няма да загубим.

Именно това ще е и основната идея на Любо и четата му. Пенев почти сигурно ще излезе с тактиката от другото ни тежко гостуване дотук - срещу Чехия. Тогава той и екипът му заложиха на схема с трима вътрешни халфове в лицето на Станислав Дяков, който се връща след изтърпяно наказание, Георги Илиев и Владимир Гаджев.

С това селекционерът ще цели да уплътни средата на терена и да не дава много на съперника да води играта. В предни позиции почти сигурно Емил Гъргоров, който започна като титуляр срещу Малта, ще седне на пейката. При това положение се очаква нападението да бъде водено от Ивелин Попов, както беше в Прага.

По дясното крило ще действа направилият супермач срещу Малта Тонев, а по лявото Георги Миланов. Не е изключено обаче на върха на атаката Пенев да сложи Божинов, като тогава някой измежду тримата вътрешни халфове ще трябва да изгори.

Най-ясни са нещата в отбрана. На мястото на наказания Данчо Минев на десния бек ще бъде върнат Станислав Манолев, а отляво ще започне Веско Минев. Двойката централни защитници ще е добре познатата Иван Иванов - Бодуров.

Трикольорите обаче със сигурност ще предприемат и някои рискове, защото всички осъзнават, че евентуална победа в Дания ще ни отвори широко вратите към баражите.

Селекционерът на Дания Мортен Олсен ще заложи на същия състав, който победи Чехия с 3:0 в петък. В центъра ще застанат капитанът Даниел Агер (Ливърпул) и Симон Кяер (Волфсбург), които заедно с десния бек Ларс Якобсен (Копенхаген) са несменяеми от началото на квалификациите. В средата на терена на разположение е изтърпелият наказание Квист (Щутгарт), но е по-вероятно Николай Стокхолм да бъде предпочетен за партньор на Ники Цимлинг като опорен халф.

За поста дясно крило ветеранът Денис Ромедал (123 мача за Дания) се конкурира с младока Николай Йоргенсен. На върха на атаката е 20-годишният Андреас Корнелиус, който играе на мястото на контузения Никлас Бендтнер. Голът, който вкара срещу чехите, бе първият за него с националната фланелка. Крон-Дели и звездата Кристиан Ериксен са под въпрос, но от щаба на датчаните ще направят всичко възможно, за да ги възстановят навреме за двубоя. Двамата са от ключово значение за Олсен.

Ивайло Ангелов
"Тема Спорт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар