сряда, 11 март 2015 г.

Българин №1 в света по мачове за сезона

На Николай Бодуров отдавна у нас бе лепнато определението железен защитник. Трансферът на национала от „Литекс“ във „Фулъм“ обаче му даде възможност да докаже, че е най-издръжливият футболист дори в световен мащаб.

Авторитетният немски сайт transfermarkt.de извади подробна статистика кои са играчите с най-много мачове до този етап на сезон 2014/2015. Тя обхваща общо 456 футболиста от различни по нива лиги на планетата, а №1 е Бодуров.

От началото на юли миналата година досега българският бранител има изиграни общо 51 срещи за „Литекс“, английския втородивизионен „Фулъм“ и националния отбор (бел.ав. - виж статистиката му горе). След него се нарежда световният шампион с Германия Тони Кроос, който снощи можете да се доближи на един мач от Бодуров при участие в двубоя на „Реал“ срещу „Шалке 04“ от 1/8-финалите на Шампионската лига.

Трети е австралийският вратар на белгийския „Брюж“ Матю Райън (49). Както находчиво се майтапят от transfermarkt.de, това е може би единствената класация, в която Лионел Меси не е в топ 3, но аржентинецът все пак попада в десетката.

Лидерската позиция на Бодуров в преетижното подреждане той дължи както на смяната на отбора, така и на доброто си здраве и липсата на каквито и да са сериозни контузии.

Все пак определящ е трансферът на 28-годишния защитник и обстоятелствата около бившия и настоящия му клуб. За родения в Благоевград футболист сезонът започна възможно най-рано. Причината - участаето на „Литекс“ още в I квалификаионен кръг за влизане в групите на Лига Европа.

На 3 юли „оранжевите“ гостуваха на молдовския „Верис“ и завършиха 0:0. С този мач започна маратонът на Бодуров, който се превърна в такъв заради ужасно дългия шампионат на Чемпиъншип.

Във II ниво на футбола в Англия участват 24 отбора, което прави общо 46 кръга. Отделно българинът рита и в двете купи.

Показателно за чистата игра на Бодуров е фактът, че той има само 6 жълта картона в тези 51 мача и съответно не е бил наказван до момента. За съжаление, той едва ли ще задържи първото мясго, тъй като в Чемпиъншип остават 10 кръга, а националният има 2 евроквалификации, разкри "Труд".

Няма коментари:

Публикуване на коментар