четвъртък, 26 февруари 2015 г.

С 34-ия си гол Бербатов изравни Стоичков в Европа

Голът на Бербатов срещу „Арсенал“ го изравни с най-резултатния българин в континенталните надпревари Христо Стоичков. В досегашните си 84 мача в евротурнирите бившият капитан на националния ни тим вкара 34 гола, колкото има и Ицо в 70 евросрещи. „Златната топка“ обаче има и един гол във финал за Междуконтиненталната купа срещу бразилския Сао Паулу.

Дебютът на Митко в Европа бе с фланелката на ЦСКА (също както и на Стоичков) на 24 август 1999 г. при домакинското 5:0 над северноирландския Портадаун, а първият му гол – в Молдова срещу Конструкторул на 10 август 2000 г. В досегашната си кариера той вкара 14 гола при гостувания и 20 – в домакински двубои. Подобно е съотношението и при Ицо – 22 на свой терен и 12 навън. 16 от точните изстрели на Бербо са през първото полувреме и 18 след почивката.

При Стоичков съотношението е обратното - 18 към 16 в полза на първите полувремена. Бербатов е реализирал само една дузпа – с екипа на Тотнъм в двубой с белгийския Андерлехт, докато пловдивчанинът е бил точен на 3 пъти от бялата точка. Звездата на „Монако“ има най-много голове срещу молдовския Конструкторул – общо 7, „Златната топка” – срещу киевското Динамо (4), като никога не е записвал хеттрик, за разлика от Бербатов, който има 5 гола в един мач, пише "24часа".

Относителната тежест на попаденията на Стоичков обаче е по-голяма – той се е разписвал на полуфинален стадий от турнирите общо 6 пъти – 3 гола за ЦСКА (срещу бъдещия му клуб Барселона) и три за каталунския гранд (срещу Ювентус и на два пъти срещу Порто). Има и асистенция при спечелената КЕШ на 20 май 1992 г. във финал срещу италианската Сампдория, както и гол на финал за Суперкупата на Европа срещу германския Вердер на 10 март 1993 г.

Благоевградчанинът също има финал (но загубен) в Шампионската лига – на 15 май 2002 г. с екипа на Леверкузен срещу мадридския Реал, в който влезе като смяна в 39-ата минута. 9 от попаденията му обаче са в квалификационни кръгове срещу само един за Стоичков – последният му за Барса срещу латвийския Сконто на 13 август 1997 г. Бербатов е с 10 гола в груповата фаза на Шампионската лига (колкото и Стоичков), а най-високото стъпало, на което е бил точен е четвърфинал за Шампионската лига с Леверкузен срещу Ливърпул (4:2 на 9 април 2002 г.)








Няма коментари:

Публикуване на коментар