събота, 6 юни 2015 г.

Ювентус срещу Барселона в исторически сблъсък

Най-важният мач в европейския клубен футбол започва тази вечер в 21:45 часа българско време на Олимпийския стадион в Берлин.
Залогът този път е по-голям, тъй като двата отбора - Барселона и Ювентус, са на само една стъпка от постигането на исторически требъл, пише гонг.бг.

Каталунци и торинци вече станаха шампиони и спечелиха съответните национали купи, а сега им остава да се борят за най-престижния трофей на Стария континент – Шампионската лига.
Юве вече се справи с един испански гранд, като на полуфиналите обърка всички прогнози и отстрани Реал Мадрид с общ резултат 3:2. „Кралският“ клуб бе наказан от своя юноша Алваро Мората, който се разписа по веднъж в двата мача. Мората от своя страна заформи страхотен тандем с Карлос Тевес в нападението на "бианконерите", а Масимилиано Алегри има и скрит коз за своята атака – мощния таран Фернандо Йоренте.

Пътят на Ювентус до Берлин обаче съвсем не бе лесен. Италианският тим загуби два мача в груповата фаза и в крайна сметка успя да се пребори за второто място, само на една точка над гръцкия Олимпиакос. На 1/8 финалите торинци се справиха категорично с Борусия Дортмунд, но на ¼-финал имаха много тежки мачове с Монако. В крайна сметка Юве отстрани своя съперник с 1:0, като голът падна от доста спорна дузпа.

Барселона също записа поражение в своята група, губейки с 2:3 от ПСЖ на "Парк де Пренс". В елиминационната фаза обаче каталунците записаха убедителни успехи над Манчестър Сити, ПСЖ и Байерн Мюнхен, за да стигнат до решаващия мач. По пътя си към финала каталунците отстраниха действащите шампиони на 3 от водещите първенства в Европа – Пари Сен Жермен, Манчестър Сити и Байерн Мюнхен, а тази вечер ще трябва да се справят с четвърти такъв.
Наставникът на Барса Луис Енрике разполага с всичко най-добро от своя състав. Леки въпросителни имаше върху здравословното състояние на Луис Суарес и Андрес Иниеста, но и двамата ще бъдат титуляри на Олимпийския стадион. 

Най-силното оръжие на Енрике безспорно е феноменалното трио в атака, признато от мнозина фенове и анализатори за най-доброто в историята – Суарес, Меси и Неймар. Тримата имат отбелязани 120 гола във всички турнири през настоящия сезон. Последен мач за каталунците ще изиграе клубната легенда Шави, който обяви, че си тръгва от "Ноу Камп" след 17 години.
Треньорът на Барселона Луис Енрике върви по стъпките на Пеп Гуардиола и може да оформи требъл със спечелването на ШЛ, вътрешното първенство и Купата на Краля за втори път в историята на клуба, след подвига през 2009 г. Каталунците триумфираха с титлата в Испания, изпреварвайки Реал Мадрид с две точки и надвиха Атлетик Билбао с 3:1 за Купата. Нападателното им трио Лионел Меси, Неймар и Луис Суарес впечатлява с отбелязаните 120 гола.
За сравнение целият отбор на Ювентус е реализирал 103 гола, но тандемът Карлос Тевес/Алваро Мората работи отлично и двамата са с основен принос за достигането до финала в Берлин. Тимът на Масимилиано Алегри грабна титлата в Скудето със 17 точки преднина, а после вдигна и трофея в Копа Италия.

За съжаление на Алегри и всички фенове на Ювентус, тимът ще бъде без един от най-добрите си играчи – железният защитник Джорджо Киелини разкъса мускул на прасеца на тренировка и ще пропусне финала. Това е голям удар по амбициите на Юве, като Алегри ще трябва да избира за негов заместник между опитния Андреа Бардзали и Анджело Огбона. Всички други са на линия за "бианконерите", с изключение на дълготрайно контузения Мартин Касерес.
Досегашната статистика на мачовете между Барселона и Ювентус дава предимство на италианците – 4 победи за торинци, 2 равенства и 2 успеха за Барса. "Бианконерите" обаче са загубили последните си три финала в Шампионската лига, като последният им успех датира от 1996 година, докато каталунците са спечелили последните си три финала, а последната им загуба е през 1994 година.

Когато се говори за предстоящия финал между Барселона и Ювентус, няма как да не се спомене едно име – Лионел Меси. Аржентинският гений е във феноменална форма от началото на годината и безспорно е номер 1 в света в този момент. Само преди седмица той се отчете 2 гола на финала на Купата на Краля, като първият от тях е определян като един от най-великите в цялата история на играта. На полуфиналите той почти собственоръчно отказа Байерн Мюнхен и е много вероятно тази вечер отново да бъде главното действащо лице.
Що се отнася до Ювентус, там силата не е в едно име, а в колектива. Торинци впечатлява с отборната си игра и себераздаване в защита, като от друга страна всеки един от състава има потенциала да запише името си сред голмайсторите. Дали тези оръжия ще бъдат достатъчни на Юве, за да спре наглед непобедимата Барса – отговорът на този въпрос ще стане ясен към полунощ тази вечер.

Ювентус (4-1-3-2): Буфон - Лихтщайнер, Бонучи, Бардзали, Евра - Пирло - Погба, Видал, Маркизио - Тевес, Мората.

Барселона (4-3-3): Тер Стеген - Алвеш, Пике, Масчерано, Алба - Бускетс, Ракитич, Иниеста - Меси, Суарес, Неймар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар