неделя, 13 януари 2013 г.

Манчестър Юнайтед излъга с 2:1 Ливърпул

Манчестър Юнайтед излъга с 2:1 Ливърпул в първото дерби за деня във Висшата лига. Головете за Юнайтед вкараха Ван Перси (19) и Видич (54), за Ливърпул се разписа Стъридж (57).

Ван Перси вече има 17 гола в лигата през сезона. Вторият в класацията - Луис Суарес, е с 15, след като днес не успя да направи нищо.

Това бе поредният мач между двата отбора, в който единият си тръгна с 3 т. Само 2 от последните 25 мача между тях са завършвали наравно. Последното равенство е от март 2000 г. След като взе и първия двубой през есента с 2:1, Юнайтед печели за първи път и двете срещи срещу Ливърпул от сезон 2007-08 насам.

Победата е девета за Манчестър Юнайтед в последните им 10 мача в лигата. Голът на Ван Перси пък е под номер 65 в последните му 77 мача в първенството от януари 2011 г. Юнайтед няма загуба като домакин във Висшата лига през януари вече 22 мача. Потвърждение на правилото, че ако искаш да си в челото в Англия, трябва да биеш наред през декември и януари. Ливърпул пък отново не успя да се пребори със статистиката - този сезон червените нямат победа над отбор от първата половина на таблицата - 5 равни и 6 загуби.

Ливърпул започна добре на "Олд Трафорд", като в първите минути гостите владееха по-добре топката. Няколко пъти обаче възпитаниците на Брендън Роджърс показваха колебания в защита, особено през зоната на крайните бранители. Именно така падна и голът в 19-ата минута. Многоходова атака на "червените дяволи", в която Уелбек, Клевърли и Кагава разиграха добре, завърши с перфектно центриране по земя на Патрис Евра в наказателното поле. Ван Перси не чака втора покана и от движение матира Рейна за 1:0.

Юнайтед продължи да контролира играта и голът се печеше. В последната минута на първата част домакините пропуснаха страхотна възможност. Рафаел да Силва проби отдясно и успя да подаде към Ван Перси. Той продължи с пета към вратата на Рейна, но Мартин Шкъртел изчисти непосредствено пред голлинията.

Ливърпул така и не успя да създаде чисто голово положение пред вратата на Де Хеа преди почивката.

В началото на втората част в игра се появи Даниел Стъридж, който застана на върха на атаката на гостите. Това бе дебют на нападателя в Премиър лийг с екипа на Ливърпул.

Манчестър Юнайтед обаче бързо вкара втори гол. В 54-ата минута Ван Перси центрира от пряк свободен удар към далечната греда, където Патрис Евра изпревари Джонсън и Уиздъм и стреля с глава. Топката рикошира в Неманя Видич и влезе във вратата на Рейна - 2:0. Много скоро - в 57-ата минута, Ливърпул намали. Капитанът Стивън Джерард отне в половината на Юнайтед, размени подавания със Стърлинг и стреля. Де Хеа спаси, но Даниел Стъридж стигна до топката и отблизо направи 2:1. Това бе вторият му гол във втория мач за Ливърпул.

В 64-ата минута Рейна спаси сигурен гол, избивайки с плонж шут на Кагава. Със Суарес, Стъридж и Борини, който също се появи в игра, Ливърпул започна да поглежда все по-често към вратата на Де Хеа. Червените натиснаха, но топката не влизаше и не влизаше. Юнайтед пък се защитаваше спокойно. Пет минути преди края на редовното време Стъридж пропусна чудесна възможност да изравни, след като ударът му мина над напречната греда.

С победата отборът на сър Алекс дръпна с 10 т. на втория в класирането Манчестър Сити - 55 срещу 45.  По-късно днес гражданите гостуват на Арсенал. Ливърпул е осми с 31 т.

Анализаторът на Би Би Си Марк Лоуренсън позна точния резултат в мача - 2:1 за Юнайтед.

Цветан Ламбрев



Няма коментари:

Публикуване на коментар