четвъртък, 29 юни 2017 г.

Секси психоложка се заема с младите играчи на Черно море

Психологът на ПФК Черно море Кристина Димитрова започва поетапна работа с юношите в академията на клуба. Целта й е да помогне на младите футболисти да се справят с напрежението на професионалния футбол след преминаването им в мъжкия тим.
“Работата на спортния психолог или терапевт е специфична. Не е достатъчно да си изкарал диплома и завършени курсове или специализации. Необходимо е да имаш усет към човека, с когото работиш, да съумееш да преживееш неговите чувства и емоции, да „напипаш“ проблемната зона и чрез насоки да му позволиш сам да достигне до себе си. Така той сам ще избере най-правилния път към промяната”, казва Димитрова.

 “В професионалния футбол работата изисква специални подходи, които да подпомогнат разгръщането на пълния потенциал на играчите. Чрез консултации, медитации, тестове и др., през които да се спомогне процесът по отстраняване на психологичните бариери, съществуващи у всеки индивид”, смята младата психоложка на Черно море. “Основна цел на психолога е да мотивира играчите, да освободи съзнанието, да употреби стратегии за понижаване на стреса, да предотврати burn out, когато тренировъчният процес внася свръх високо напрежение. 

Методики като визуализация и целеполагане повишават продуктивността на футболиста”, заяви още терапевтът. “Качествените резултати са свързани с дългосрочна ангажираност на психолога. Допреди години се считаше, че работата с терапевт е нужна, само когато даден спортист има проблем. Това разбиране, макар и бавно, вече се променя. Осъзнава се, че физическата и психическата подготовка трябва да вървят ръка за ръка, защото постиженията в спорта се дължат на голям процент от предварителната настройка на ума”, завърши Димитрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар