четвъртък, 2 април 2020 г.

Донков още е най-скъпият трансфер на Бохум

В дните на застой на световния футбол заради пандемията от коронавирус немският сайт RevierSport.de ни припомня най-големите трансфери в Бохум. Първото място като входящи трансфери в клуба все още си делят настоящия помощник треньор на Левски Георги Донков и Томи Бехман.

Те подписват с клуба, съответно през 1996 и 2004 г за 1,5 млн. евро. Донков е купен от Бохум през лятото на 1996 г. Точно седмица преди Жоро да замине с националите за Европейското идват да го гледат от Бохум и Кьолн. Тогава Донков играе за ЦСКА. 

В София двата клуба наддават, като Кьолн спира на 1,2 млн. евро, а Бохум вади 1,5 млн. евро и го взима. За 2 сезона Жоро изиграва 53 мача и бележи 13 гола. С българина в атака немският клуб записва най-големите успехи в историята си. Бохум заема пето място в Бундеслигата и стига четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА. Това показва, че инвестицията в Донков се е изплатила. 

След това Кьолн плащат 1,2 млн. евро за него и го купуват от Бохум. След края на спортната си кариера Донков показва, че не само е бил отличен футболист, а се реализира и като отличен треньор. При изходящите трансфери на Бохум лидер е Теофанис Гекас. За него през 2007 г отборът получава 4,7 млн. евро от Байер (Леверкузен).

Няма коментари:

Публикуване на коментар