събота, 22 септември 2012 г.

ВолейБОЛНИ или ела се хвани и ти, има място


В университета ми разказаха как отговаря шопът на въпроса „Какво правиш?” „Държа се за х... Ела се ‘фани и ти, има место”.

Същото и във волейбола – голям е кокалът и кандидати да го лапнат напират отвсякъде. Че уставът на федерацията е безумен, безумен е. Да се кандидатират за президент се позволява единствено на членове на Управителния съвет, и то при положение, че декларират това 3 месеца преди събранието. Тоест Данчо Лазаров казва на всички желаещи и гласуващи – вие се кандидатирайте, вие си избирайте, а аз ще реша кой да е президент.

Противниците на Данчо пък са фурнаджийски лопати. Като ще си опозиция, дръж се като опозиция. Не се разбирай с президента по схемата „аз на тебе, ти на мене”. Ама не – Иво Константинов казва, че не можели да стоят със скръстени ръце. Затова техният кандидат ще стане вицепрезидент, пък след три години ще видим. Аман от хора с трън в задника. Лятото не можеха да стоят със скръстени ръце и разбиха отбор, готов да играе финал на Световната лига. Сега пак ги сърби и искат задължително да имат вицепрезидент и да управляват първенството. И какво ще се промени? Само да не се увеличат букмейкърските резултати покрай роднината на съдружника на един от опозицията.

Цяло лято им разправяхме да не се занимават с Данчо Лазаров. Той е много по-опитен от тях и винаги може да им сипе да ядат. И накрая им сипа. Дори да обяват устава му за незаконен, това ще стане след няколко години съдебни битки. Дотогава я камилата, я камиларя. А националния отбор и развитието на спорта, което всъщност е смисълът, кучета го яли.

Изводът е, че всеки иска с едната ръка да раздава справедливост, а с другата да краде! Българинът ненавижда властта, докато не се докопа до нея - после започва да я обича. Плюят всички с власт, че крадяли. Но когато се доберат до буркана с меда, почват да се оправдават: нас ни интересува само отборът да играе и да побеждава, да се направят школи за обучение на млади таланти. Та ние стадиони нямаме за обучение, всички се надигнаха зали за волейбол да имало. А, бе, аланкоолу, че има ли места за обучение за бадминтонисти, шахматисти, гюлетласкачи? Разбиха отбора за едната власт. И Владо Николов, който уж беше продажникът, отдавна им го каза. Но те бяха заети да си играят на управляващи и опозиция.

Искали да спасяват волейбола. От какво?

При мъжете България е с две първи места при подрастващите, първо място на олимпийския световен квалификационен турнир в София и четвърто на олимпийските игри в Лондон. Играха и полуфинал на Световната лига в София.
При жените също имаме успехи - трето място при кадетките и второ при девойките на Балканиадата. Девойките станаха и първи в евроквалификацията в Габрово. Дочакахме и класиране за световния турнир Гран при след второто място в Европейската лига. За финал българките пометоха всички и се класираха за европейското първенство догодина.

Как да продължат успехите и децата да искат да играят волейбол? Като слушат повече за сервиса, защитата и посрещането и по-малко за пари, бизнес интереси, секс скандали, екскурзиите и билетите на Данчо Лазаров и екипите на Радо Стойчев. Трябва да им се говори на първо място за волейбол. Само че кандидатът за вицепрезидент на федерацията Васил Симов каза, че той за волейбол не може да говори. Можел само за борси и пари. Е, тогава какво прави там?

За да завърши приказката за Данчо и седемте джуджета, остава Радо Стойчев да се покае и да поиска отново да работи с федерацията. И всички да се разцелуват - ни лук яли, ни лук мирисали.

Цветан Ламбрев

Няма коментари:

Публикуване на коментар