четвъртък, 13 септември 2012 г.

Колко лева за билет?

Стадионът остана празен, защото билетите са много скъпи. Това са резултатите от анкетата на football24.bg защо националният отбор на България игра пред полупразните трибуни срещу Армения и особено срещу Италия.


Не е важно много или малко са 10 лв. Като ги нямаш, са много. Като ги имаш, ги даваш за две кутии цигари или едно малко уиски. Но твърдението, че билетите са скъпи, не е вярно. На мач и на дискотека ходят едни и същи групи хора. Защо дискотеките са пълни, а стадионът на мач с европейския вицешампион Италия - празен? И колко трябва да струва билет за мач на националния отбор? При положение, че дори онова, което звучи като билет, но има една буква разлика, струва поне 10 лв.
Говоря за цените на билетите в "Г" и "Б". Във "В" ходят фенове, които не искат да са в агитката или искат да видят по-добре мача. Те съзнателно избират да платят малко повече, но да получат нещо по-различно. А в "А" сектор така и така повечето са с покани.

Преди месец ЦСКА игра важен мач с Мура. Отпадна, но не за това ми е думата. Въпреки че треньорът и играчите помолиха за подкрепа, на стадиона пак имаше 5-6000 зрители. И то при цени 5-10 лв. На мача на Левски със Сараево отидоха доста хора, но Герена пак не беше пълен. И то при капацитет около 20 000 и билети 5-7 лв. Даже сектор "Г" на Армията не се пълнеше, когато билетите бяха по 1 лв. Е, без пари ли да пускат?

Не съм съгласен и с твърдението "Нищо не играят. В хола да ми дойдат, няма да ги гледам". Или: "По-добре 10 лв. за бира, отколкото да им гледам на тия сеира". През лятото националите по волейбол играеха добре. Но залата пак беше полупразна.

Причината не са нито цените на билетите, нито слабата досега игра на националния отбор. Причината е, че ние, българите, се отчуждихме. Отвикнахме да се забавляваме, да се чувстваме свободни и щастливи, освен в кръчмата и дискотеката. Има ли смисъл целият ти живот да е пиене и ядене? Бихме могли да подкрепим един млад отбор с млад треньор. Да заведем детето на мача, за да се вдъхнови от Гошо Миланов, а не от Златка и Патка. И не говоря само за футбол, а и за гимнастиката, бокса, баскетбола, волейбола.

Ето какво са написали двама наши читатели: "То в София има само туристи, пътуващи с "Юнион Ивкони". Какво разбират те от футбол? Все едно Народното събрание да знае как се чувства народът", коментира Айтоския.

"Не е само заради скъпите билети. Защото мачът е във София, затова няма публика на стадиона. Ако е в Пловдив, стадионът ще е пълен. Стадион "Пловдив" нека го ремонтират и го направят национален. Ще видите как ще се пълни почти всеки мач", смята picha 93.

Има начин да проверим дали са прави. Нищо лошо напролет да се направят няколко мача на България в Пловдив. Ако стадионът се напълни, софиянците няма да имат какво да кажат на момчета като Айтоския.

Цветан Ламбрев

Няма коментари:

Публикуване на коментар